Sakura Sushi
Co se podává k sushi?


Blog: 29. 3. 2022

Mezi základní ingredience podávané k sushi patří sójová omáčka, wasabi a nakládaný zázvor. Společně se sushi tak vytváří obraz japonské kuchyně. Nicméně existuje řada dalších zajímavých jídlech, která sushi skvěle doplňují.

Sójová omáčka

Bez sójové omáčky si sushi snad ani nejde představit. Sójová omáčka krásně rybu dochutí a navíc složky obsažené v této omáčce vzájemně propojí chuťový zážitek z celého pokrmu. Sójová omáčka probouzí také tzv. pátou chuť: umami, která je vnímána jako lahodná a delikátní.

Věděli jste, že existují dva typy sójové omáčky, které se od sebe liší výrobním postupem? Jedním z nich je tradiční forma kvašení v kádích a druhou je výroba moderním chemickým procesem. Právě příprava moderní procedurou je dnes rozšířenější, protože tovární výroba sójové omáčky je výrazně rychlejší a levnější.

 

Wasabi

Zelené, ostré vůně a chuti jménem wasabi je také neodmyslitelnou součástí sushi setu. Původně se jedná o rostlinu japonského původu, jejíž nastrouhaný kořen se používá jako koření. Dnes se však v drtivé většině případů k sushi podává náhražka, která barvou pravé wasabi připomíná. Poptávka po pravém wasabi je totiž obrovská, ale kvůli jeho specifickým nárokům se ho bohužel nestíhá vypěstovat tolik.

Wasabi, se kterou se tedy sushi běžně podává, tvoří z většiny křen, mletá hořčičná semínka, sójový olej, přírodní barvivo a zhruba 2 % pravého křenu wasabi.

Wasabi se k sushi historicky podávalo zejména pro jeho antibakteriální schopnost.

Nyní je již jeho používání běžné a dovede dát sushi výraznou ostrou chuť, která však nepřetrvává.

Záleží jen na vás, zda a kolik wasabi použijete, ale je lepší, když chuť wasabi sushi nepřebije, ale pouze podtrhuje. Běžná praxe je použít trošku wasabi z jedné strany sushi a druhou stranu zvoleného kousku namočit do sojové omáčky. Alternativně si wasabi můžete přimíchat rovnou do sojové omáčky a získat tak zajímavě pikantní dochucovadlo.

 

Nakládaný zázvor

Na první pohled podivné růžové plátky nacházející se poblíž úhledně seřazených kousků sushi jsou zásadní součástí tohoto gastronomického zážitku. Jedná se o nakládaný zázvor a jeho hlavním účelem je vyrovnání chuti mezi různými druhy sushi.

Místo nakládaného zázvoru můžete vyzkoušet také nakládané japonské okurky, nebo jinou nakládanou zeleninu, jejíž mírně kyselá příchuť dovedně vyrovná dozvuky výraznějších typů sushi.

Co se dále hodí k sushi?

Je zřejmé, že k některým jídlům se spíše hodí určité typy příloh či dezertů než jiné. Přestože některé kombinace mohou znít lákavě, ve skutečnosti mohou bohužel hlavní jídlo pokazit, nebo dokonce přímo přebít. Proto se ve vyhlášených restauracích velice opatrně pracuje s kombinacemi jednotlivých ingrediencí.

Delikátní chuť sushi navíc představuje oříšek. Naštěstí existuje řada pokrmů, které sushi některý z příjemně doplní.

Tempura

Tempura je snad nejoblíbenější přílohou k sushi. Jedná se o jakýkoliv pokrm obalený ve speciálním nadýchaném těstíčku a následně osmažený dozlatova a křupava. Náplní je většinou kreveta, krabí maso nebo japonské batáty, lilek či houby shiitake.

 

Gyoza

Dalším zajímavým jídlem, které se k sushi hodí, jsou půlměsíčkové japonské knedlíčky gyoza. Běžně jsou plněné vepřovým masem, ale k sushi se příjemně hodí hlavně knedlíčky plněné zeleninovou směsí.

Salát z mořských řas

Někomu může rýže v sushi připadat těžká, ale například salát z mořských řas ji dokáže vyvážit. Mořské řasy používané v těchto salátech jsou navíc velmi zdravé.

Zelený čaj

Zelený čaj je v Japonsku součástí každého dne. Správně vylouhovaný zelený čaj má příjemně mírně nasládlou chuť, která originálním způsobem podtrhne chuť sushi.

Ať už si své sushi doplníte jakýmkoliv pokrmem, přejeme, ať si jej skutečně vychutnáte.

 

Zdroje:
https://recipefairy.com/what-to-serve-with-sushi/
https://www.theforkbite.com/what-goes-good-with-sushi/
https://insanelygoodrecipes.com/what-to-serve-with-sushi/

Dostali jste při čtení článku chuť na autentické sushi, ramen nebo maso teriyaki?
Navštivte nás v restauraci Sakura Sushi na Mělníku!


ZAREZERVOVAT SI STŮL



Všechny články z našeho sushi blogu: