Sakura Sushi
Pozitivní dopad konzumace kvalitních ryb na naše zdraví


Blog: 25. 3. 2022

Sladkovodní a mořské ryby jsou jen jedním z mnoha pokrmů, které si můžeme pravidelně dopřávat.
A přitom podle dostupných výzkumů tak v České republice činíme výrazně méně, než by bylo pro naše zdraví vhodné. 

Proč je konzumace ryb důležitá pro naše zdraví

Rybí maso obsahuje pro naše tělo velmi prospěšné živiny. Díky vysokému obsahu vody je pro nás snadno stravitelné, a navíc obsahuje na 100 g průměrně okolo 18 g bílkovin a až 80 % vody, takže je vhodné pro některé typy diet. Dále ryby obsahují vitamíny (zejména důležitý vitamín D), minerály a tučnější ryby i vychvalované omega-3 mastné kyseliny. Mezi tyto tučnější ryby patří například losos, tuňák nebo makrela. 

Studie doporučují si týdně dopřát alespoň dvě porce rybího masa, což je přibližně 400 g, abychom pocítili jeho blahodárný vliv na naše zdraví. Existují studie potvrzující, že látky obsažené v mase ryb pomáhají proti depresi, snižují riziko mrtvice a srdečních onemocnění. 

Také se pracuje na studiích, které mají prokázat vliv konzumace rybího masa na zhoršování paměti, zraku a vznik autoimunitních onemocnění jako je diabetes.

Zároveň je ale třeba upozornit, že těhotné ženy by se pro jistotu měly vyvarovat častějších pokrmů z ryb, které se nachází na vyšších stupních potravinového řetězce. Mohou totiž obsahovat stopové množství vázané rtuti. 

 

Jaké ryby se používají na sushi, a čím jsou pro nás přínosem

Ryby můžete konzumovat v různých podobách a jednou z velmi oblíbených variant je právě sushi. Na sushi, které zakoupíte v České republice, se zásadně používají čerstvé certifikované ryby z kontrolovaných rybolovů a chovů. Mezi nejčastější potraviny používané v sushi patří tuňák obecný, losos atlantický, jikry z lososů, černé tygří krevety, chňapal žlutoocasý, platýs olivový ale používají se i sépie, chobotnice, mořský ježek, hřebenatky či specifický druh mořského úhoře. 

V českých končinách patří mezi nejoblíbenější druhy ryb na sushi tuňák a losos. Právě losos v sobě obsahuje významné množství vitamínu D a omega-3 mastných kyselin. Tuňák je mimo jiné také výborným zdrojem jódu, železa, hořčíku a samozřejmě také vitamínu D.  Takže sushi nejen že chutná přímo skvěle, ale zároveň je prokazatelně zdravé.

   

Mýty o závadnosti syrových ryb

Představa konzumace syrového masa v sushi může vyvolat určité obavy. Tyto obavy jsou ovšem liché. Ryby, které jsou u nás dostupné ve specializovaných prodejnách nebo obchodních řetězcích, podléhají stejně jako všechny další potraviny, bedlivému dohledu české hygieny. 

Nemůže se tedy stát, že ryby budou mít parazity nebo dokonce zdraví škodlivé množství hlídaných látek jako jsou těžké kovy, pesticidy nebo hormony. 

Díky zmíněným kontrolám si můžete dopřát sushi bez obav a zahrnout je mezi pravidelná jídla, kterými podpoříte své zdraví.
 

Zdroje:
https://www.bezpecnostpotravin.cz/slozeni-a-vyzivovy-vyznam-ryb.aspx
https://cs.medlicker.com/1032-proc-jist-ryby
https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/morske-a-sladkovodni-ryby-vliv-na-zdravi-nejcastejsi-dotazy/
https://www.fnbrno.cz/zdrava-ryba-aneb-proc-ji-vlastne-konzumovat/t5626
https://www.webstaurantstore.com/blog/2658/sushi-grade-fish.html
https://www.byfood.com/blog/culture/types-of-sushi-fish-beginners-guide

 

Dostali jste při čtení článku chuť na autentické sushi, ramen nebo maso teriyaki?
Navštivte nás v restauraci Sakura Sushi na Mělníku!


ZAREZERVOVAT SI STŮL



Všechny články z našeho sushi blogu: