Sakura Sushi
Sushi pro vegetariány


Blog: 17. 5. 2022

Většina lidí má sushi spojené se syrovou rybou, která je zabalena v rýži a mořské řase. Ve skutečnosti japonský výraz „sushi” znamená doslova kyselá rýže a definuje tak specificky upravenou rýži, která je v tomto pokrmu základním kamenem.

Do sushi se dá tedy zahrnout jakékoliv jídlo, jehož součástí je tato rýže smíchaná s octem a cukrem ve správném poměru. Proto můžeme s klidem říci, že vegetariánské i veganské sushi je opravdové sushi a nikoliv alternativa tohoto pokrmu.

 

Sushi pro vegetariány

V sushi pro vegetariány je maso nahrazeno vhodnou ingrediencí, která se do tohoto pokrmu hodí. Jedná se například o nakládanou ředkev, okurek, avokádo, mrkev, mořské řasy, špenát, sladké brambory, japonskou vaječnou omeletu či kombinaci zmíněných potravin.

K vegetariánskému sushi se podává sójová omáčka k namáčení, zázvor k oddělení chutí jednotlivých kousků a wasabi pasta pro pikantnější zážitek. Jaké další pokrmy se k sushi hodí, jsme sepsali v našem článku.

Vegetariánské sushi také patří k příjemnému zpestření klasického sushi menu, můžete tak více střídat různé chutě a rozšířit své papilární zážitky.

 

Maki

Maki je typický sushi váleček. Má jednoduchou skladbu: mořská řasa nori, vrstva sushi rýže a jeden druh náplně. V případě vegetariánského maki patří mezi nejoblíbenější náplně žlutá ředkev, hned po ní avokádo a okurka. Kombinace několika druhů maki umožní příjemné střídání chutí.

 

Speciální maki

Jako speciální se označuje maki, které má ve svém jádru více než jednu ingredienci. Speciální maki má navíc větší průměr, aby se do něj kombinovaná náplň vůbec mohla vejít. Například kombinace máslově zralého avokáda, perfektně připravené japonské omelety, žluté ředkve, okurky a sezamových semínek v sobě snoubí měkkost, křupavost, sladkost i kyselost. Při namočení tohoto speciálního maki do sójové omáčky se chutě dorovnají její slaností a vás čeká dokonalé sousto.

 

Nigiri

V případě nigiri je plátek hlavní ingredience položený přímo na válečku rýže. V pokrmu tak není přítomná mořská řasa. Oblíbené vegetariánské nigiri se nazývá tamago a hlavní roli v něm hraje plátek japonské omelety. 

Jak vidíte, variant je skutečně mnoho a vegetariánské sushi je sushi se vším všudy. Protože jak se každý pokrm vyvíjí, tak i sushi svázané tradicemi japonské kultury přináší skrze generace kuchařů různé kombinace a možnosti, jak si ho vychutnat. 

Dostali jste při čtení článku chuť na autentické sushi, ramen nebo maso teriyaki?
Navštivte nás v restauraci Sakura Sushi na Mělníku!


ZAREZERVOVAT SI STŮL



Všechny články z našeho sushi blogu: