Sakura Sushi
Houby v asijských jídlech


Blog: 3. 10. 2022

Houby chutnají lidem po celém světě a v Asii tomu není jinak. Mají v tamní kuchyni své nezastupitelné místo. Rádi bychom vám představili druhy hub, se kterými se v asijské kuchyni setkáme nejčastěji. Pro zajímavost můžeme poznamenat, že většina hub dostupných v Asii se nesbírá ve volné přírodě, ale běžně se pěstuje.

Houževnatec jedlý

Houby shiitake (šiitake), čínsky xiānggū (voňavá houba) patří u nás k nejznámějším asijským houbám, jelikož se dají pod názvem shiitake koupit i v našich obchodech. Jsou oblíbené nejen pro svoji chuť, ale také pro zdravotní přínosy. 

Když se uvaří, mají bohatou až masovou texturu, chuťově jsou zemité až kouřové. Je dokonce možné je konzumovat syrové, ačkoliv jejich chuť se plně projeví až po úpravě. Používají se zejména v polévkách, ale své uplatnění najdou i ve smažených jídlech.

 

uYBY4QE6GclX9TMblIcsmOUB6teNm5iuLRH9hal3BBC32Ra9KljEi6C5XvC0AV37guBhZCmArcZ1Ucl5TktxrxR1bdabtnHuhl6s1hoUlBUu4XYYDvUoxYLPOtAW3ZXUIh8E7c1DhlKkClW8pjmFMXkicqCsyF4XQTzYxraH-E2kut7HkZXFxtt-zIIBT5rz5cKo-Q

 

Penízovka sametonohá

V Japonsku známá jako enokitake, či pouze enoki. Tyto houby jsou velmi útlé, vysoké a rostou v plných trsech. V chuti jsou nepříliš výrazné zemité prvky, někdy až nasládlost či stopy ovoce. 

Používají se například pro zdobení oblíbeného ramenu. Dohromady se hodí také se sójovou omáčkou, citronovou trávou, česnekem, zázvorem či mořskými řasami.

 

EsaL4wjPLqVHJvuSd392a-OnQFdaL1FRiOgT3XbA75u-U-sssz-hbtDJqmYEetwDdotSTi1C8G0sXIKrES3G08YXcS5iQd46eBl-Kz1EF-wYJm_P23_QqWTIYYw3p-rD--arAYz_W5c_OG17AQH5EIEIcfvJo4l4UK570qVKqnTxUtLWWtP9LnUm8oXYtpXmPAXRgA

 

Hlíva ústřičná

Hlíva se vyznačuje nenápadnou chutí mořských plodů s náznaky anýzu a zeminy. Vařená má měkkou masovou texturu a využívá se v polévkách, omáčkách i salátech. Je častou součástí thajské kuchyně. Najdete ji například v pálivé krevetové polévce tom yum goong.

U nás je oblíbená zejména do gulášů. V Japonsku se jí říká hiratake. V Asii je oblíbená také její příbuzná hlíva máčková. Narozdíl od hlívy ústřičné vypadá prakticky jako velká houbová noha.

Líhovec moučný

Líhovec či také jinak líha je v Japonsku známý jako oblíbená houba shimeji. Dušená shimeji je zde populární přílohou k masovým i zeleninovým jídlům, ale samozřejmě se také používá jako součást polévek, omáček a vývarů.

 

nhlMKroJnTbSnwvwILOBwZhPK_R36eV9kjpIqOuHd-jufKelE0HT2MngM_i01yl9HLatQ_8ID4djxLwANyUZWxY7RCUhCkGnS7JogXe8diwfO4wZtyh1kav-1kNi8v9sJVw5XJjIuWwi0xJEjZW1uAyAmq2iAzTHfnnjPQ5Nmd5_alQliUQoAxAS3Gv0F9M7u8jXzA

 

Čirůvka větší

Tato houba je nejstarší doloženou záměrně pěstovanou houbou. Mluví o ní římský filozof Plinius Starší ve své Naturalis historia. Vyznačuje se měkkým kloboučkem a tužší nohou. Je oblíbená nejen v Asii a to zejména v Číně (cha shu gu) a Japonsku (matsutake), kde se používá jak čerstvá tak sušená ve vývarech, polévkách a omáčkách.

Šupinovka nameko

Nameko houby mají jantarově hnědou barvu a typický skoro až želatinový povrch kloboučku. Oblíbené jsou zejména v Japonsku, kde se používají nasekané při přípravě proslulých polévek miso a jídel z jednoho hrnce (tzv. nabemono). 

Ucho jidášovo

Přesným názvem boltcovitka bezová je oblíbená zejména v čínské kuchyni. V chuti můžete cítit stopy čerstvé trávy a textura je sice měkká, ale zároveň na skus křupavá. Přidává se do polévek, smažených jídel a také do salátů. Výtečně se hodí k dušenému masu nebo jej najdete nasekané v jarních závitcích.

 

1nC9ztjh7qr13M2HaBYNTWGhSRcIRMIx-HBrYLUvH-rsaGl_md5BJE0IfKwFtfVc9Z3q2TEWuPToiByzaQ0epxb-XTlf_9HfKC7eScRFpVJnHVpx1kkzpQnkSm_OEx9O5F0ML21obKfhYIVaJ9XbDGkc3487_HcFrJZpRWI3pSiLAf2QmhJ8nui5pxz2TcSLVdiVKQ

 

Kukmák sklepní

Další oblíbená houba zejména v Číně je kukmák sklepní (anglicky straw mushroom). Často se setkáme s použitím mladých nevzrostlých plodnic pro jejich krémovou chuť. Využití nachází v omáčkách, polévkách i nudlových jídlech. Celosvětově se jedná dokonce o třetí nejkonzumovanější houbu. Zajímavostí je také její vysoký obsah vitamínu C.

Pečárka dvouvýtrusá

Pod tímto názvem se skrývá náš oblíbený žampion dvouvýtrusý, v gastronomii často také znám jako portobello. Stejně jako u nás, tak i v Asii má mnohé využití – v polévkách, hlavních jídlech, podává se sušený, dušený i smažený.

Každá surovina má své jedinečné místo ve světě gastronomie, stejně tak jsou na tom samozřejmě i houby. Přijďte si k nám vychutnat silný japonský ramen s houbami enoki nebo thajskou tom yum goong s hlívou ústřičnou.

 

Dostali jste při čtení článku chuť na autentické sushi, ramen nebo maso teriyaki?
Navštivte nás v restauraci Sakura Sushi na Mělníku!


ZAREZERVOVAT SI STŮL



Všechny články z našeho sushi blogu: