Sakura Sushi
Japonské destiláty, vína a jejich historie


Blog: 4. 7. 2022

Zajímavé názvy cizokrajných alkoholických nápojů lákají k vyzkoušení. A my je můžeme jen doporučit. Široká variace chutí a vůní dokáže povznést příjemný večer a krásně doplnit společné jídlo. Rádi bychom vám představili rozmanitost japonských destilátů a tradičních kvašených nápojů.

Historie japonského alkoholu

S Japonskem bývá nejčastěji spojované sushi a saké. Nicméně Japonsko má mnohem více specialit než zmíněné dvě. V japonském repertoáru naleznete stále více proslulou whisky, pivo a dokonce i rum. 

yzAao3AQviuXkI2wVPih6pQNEEHImQ7q1pGj-r_dEXQ9Bra94OsiiZrPErmByxHDRlvdoATjFx8cNfGHK8Q7OTMwkJokKeHz5jo2baNzCAIR5puBXVIzTUfCOg2DTdagnJ5nAyGZgRJh-PA35w

Saké

Tradiční rýžové víno se v japonštině označuje jako nihonshu (nebo seishu). Sake totiž japonsky znamená jakýkoliv alkohol. Celosvětově se však zažil výraz sake a u nás je dokonce počeštěný na saké. 

Saké je nápoj vyráběný z obroušené, máčené, v páře vařené a několikrát po sobě kvašené rýže za pomocí speciální plísně zvané koji. Podle druhu použité rýže a kmene plísně se mohou jednotlivá saké chuťově značně odlišovat.

První historické zmínky o saké pochází ze 3. století našeho letopočtu. Jeho větší komerční výroba je doložena od 8. století.

Stejně jako jiné nápoje, i saké má další vnitřní dělení např.: junmai, ginjo, futsu, honjozo…

Zajímavostí je, že rýže použitá při výrobě saké je prakticky normálně nepoživatelná, má totiž příliš vysoký obsah škrobu.

Whisky

Japonská whisky si postupně nachází své místo na výslunní. Oficiálně se o první palírně hovoří v roce 1 870, nicméně první sériová komerční produkce začala jako palírna Yamazaki v Ósace 1 923. Znalost výroby whisky sem přivezli ze Skotska vyučení sládci. 

Proto je japonská whisky v mnohém podobná té skotské. Pálení whisky se časem rozšířilo Japonskem jako trend. Mezi současné oblíbené palírny patří například Nikka, Suntory či Chugoku Jozo.

uRlWB2ZlfHTb_bRNkLOUysgPYfT7j5SfekGegeDj42TBlY9wIqMyT6eeKDiLx5QfZL1XnguWzOTssvaltgUePrNiXoSxL9hSCfjb7AwxQLTLlG3Z5MAYZ4ojMTbes5xTnu4qOrN7yGibyi2UgQ

Rum

Produkce cukrové třtiny má v Japonsku skoro 500 let historie. Ovšem pálení rumu se nezačaly věnovat věhlasné japonské palírny, takže současné produkce pochází spíše z menších a méně známých producentů. 

Pivo

O japonském pivu jsme více hovořili v našem dřívějším článku. Za zmínku ovšem stojí, že spotřeba piva na začátku dvacátého století převýšila spotřebu saké a stále roste. Možná to tak tedy na první pohled nevypadá, ale i z Japonska se začíná stávat národ pivařů a objevuje se řada zajímavých minipivovarů.

 

p7j4y6Hux2YXSNnfZV-2YXXJ0YITbux8-FqyYqEEH83aHWKBNokTMjS1nd60skJ0blq9kTDOKPK27NL42ipE5qumBsWiYhMHH0oT-8T6cfMK9-8fSzsHoF7NYEPhLHlsTU0K5JkGTouvBEnR_g

V našem menu můžete vyzkoušet

Yamato Shizuku Junmai Ginjo sake 15,5 %

Příjemné vysoce kvalitní typické saké. Tradice výroby nápoje této značky sahá 150 let do minulosti a k výrobě jsou používány pouze místní suroviny a jejich specifický výrobní postup, takže výsledná chuť je značně bohatá. Toto saké vhodné ke každé příležitosti a nejlepší je podávané chlazené.

Ozeki sake Karatanba Honjyozo 15,4 %

Toto saké se odlišuje vyšší jemností v chuti. Je příjemně osvěžující. Ozeki sake Karatanba Honjyozo se může podávat teplé či chlazené a je vhodné pro jakoukoliv příležitost. Vyzkoušejte ho například u pálivějších jídel, ústřic nebo kalamárů.

Shiroku Yuzushu 8,5 %

Tento nápoj je saké s příchutí citrusového ovoce Yuzu. Díky němu je toto saké příjemně sladké a překvapí vás specifickou ovocitou chutí. Má nižší obsah alkoholu než běžné saké. Hodí se báječně jako likér na zapití skvělé večeře.

Nikka from the Barrel 51 % - whisky

Palírna Nikka si získává celosvětovou pozornost a její whisky získávají umístění v mezinárodních soutěžích. Nikka from the Barrel je naší oblíbenou. Jedná se o blended whisky a v její chuti můžete vnímat karamel, skořici a dřevo. Můžete ji popíjet čistou, s kapkou vody i ledem a každá kombinace vám dá jiné vjemy.

Togouchi Premium Blend 40 % - whisky

Speciální japonská směs několika druhů whisky z Kanady a Skotska, která dozrává dalších 8 let v sudech pod japonskými horami. Je výtvorem palírny Chugoku Jozo a název nese podle místa, kde zraje. Výsledkem je vskutku zajímavá kombinace chutí, která osloví nejen příznivce unikátních whisky.

Ryoma 7y 40 % - rum

Originální japonský rum z japonské cukrové třtiny. Je nedoslazovaný, výrazný a silný, chutná po karamelu a vanilce. Jedná se o skutečně zajímavý rum zrající 7 let v dubových, který stojí za to vyzkoušet.

Choya Original švestkové víno 10 %

Velice kvalitní víno vyrobené ze švestek umeboshi si užijete v létě vychlazené, v zimě naopak horké smíchané s černým čajem. Nebo třeba jako součást drinku, ve kterém další dvě třetiny tvoří váš oblíbený džus. Zajímavostí je, že švestky speciálně vybrané pro toto víno se celý rok macerují v cukru, aby se správně prolnula sladkost ovoce a síla alkoholu. Choya Original je univerzálním nápojem pro různé příležitosti.

Možnosti japonských destilátů jsou skutečně široké a my bychom vám rádi doporučili, ať experimentujete a zakončete třeba večeři sklenkou něčeho zajímavého. Přejeme příjemné ochutnávání.

Dostali jste při čtení článku chuť na autentické sushi, ramen nebo maso teriyaki?
Navštivte nás v restauraci Sakura Sushi na Mělníku!


ZAREZERVOVAT SI STŮL



Všechny články z našeho sushi blogu: