Sakura Sushi
Jaké čaje se hodí k sushi


Blog: 17. 5. 2022

K čerstvému sushi se výtečně hodí zelené čaje. Při správné přípravě mají totiž svěží chuť, která příjemně podtrhuje kvalitní sushi. Navíc pokud si po každém sushi kousku dáte nakládaný zázvor a ten zapijete trochou zeleného čaje, vaše chuťové pohárky budou neutralizované a připravené na další sousto. Díky tomu si tak vychutnáte každý jednotlivý kousek. Proto i v naší nabídce najdete různé druhy zeleného čaje.

Zelený čaj jako takový má navíc mnoho příznivých účinků pro naše tělo. Dokáže například zklidnit žaludek po náročném jídle, při pravidelném pití jeho přirozené antioxidační vlastnosti bojují proti stárnutí buněk a zvýšenému krevnímu tlaku.

 

Jaký si vybrat zelený čaj k sushi?

K sushi se hodí méně výrazné čaje avšak s plným tělem a pouze lehkou sladkostí. Přiblížíme vám nyní čaje, které se k sushi opravdu hodí, a podávají se mimo jiné v Japonsku.

Gyokuro

Mezi nejvyhlášenější japonské čaje se bezesporu řadí právě gyokuro. Jeho nezaměnitelná chuť vychází ze speciálního způsobu sklízení. Čaj je prodchnutý pátou chutí zvanou umami. Není ani sladký, ani hořký, ani kyselý či snad slaný. V chuti můžete vnímat tóny lesa, moře nebo dokonce lučních květin. 

Sencha

Patří v Japonsku k nejčastěji konzumovaným čajům a také k nejoblíbenějším. V nálevu jsou použité celé čajové lístky. Nasládlá chuť světle zelené barvy je harmonická a se sushi se výborně doplňuje, proto jej v japonských sushi restauracích pravidelně podávají k jídlu. Sencha patří k čajům s vyšším obsahem kofeinu, proto není příliš vhodné jej pít k večeru.

Genmaicha

Naopak genmaicha patří k čajům s nižším obsahem kofeinu. Může se tak stát lahodným podvečerním nápojem. Jedná se o čajovou směs zelených lístků a pražené hnědé rýže. Díky tomu má světle hnědý nálev specifickou mírně kouřovou, slámovou chuť a vůni.

Gaba green

Speciálním procesem se v zeleném čaji gaba zvyšuje přirozený obsah gama-aminomáselné kyseliny (tzv. gaba). Tato látka se běžně vyskytuje v mozku a pomáhá neuronům správně komunikovat. Přestože vědci zatím zcela neprokázali přechod kyseliny z krve do mozkových buněk, je jisté, že tento čaj má mnoho zdraví příznivých účinků. Pomáhá proti depresi a úzkosti, zklidňuje nervový systém pomáhá od stresu, bojuje s nespavostí a samozřejmě má další přínosy typické pro zelené čaje. Obsahem kofeinu je v průměrné hladině. Světlý nálev má díky gaba složce spíše kyselejší ovocitou chuť.

Jade Oolong

Čaje typu oolong jsou napůl cesty mezi zeleným a černým čajem. Procházejí tedy jen částečným procesem fermentace. Náš „nefritový“ (anglicky jade) oolong patří k těm nejlepším. Výluh má jantarovou barvu a komplexní ovocnou vůni meruněk, broskví a medu. Jeho vyvážená chuť se skvěle hodí k sushi a zajímavě se mění podle doby louhování.

Pokud se však kvůli pozdní hodině nebo zdravotním komplikacím vyhýbáte kofeinu, můžete také zkusit mátový čaj, nebo čaj z čerstvého zázvoru. V naší nabídce také najdete vychvalovanou zdravou matchu či příjemný jasmínový čaj s výraznou vůní a chutí.

Dostali jste při čtení článku chuť na autentické sushi, ramen nebo maso teriyaki?
Navštivte nás v restauraci Sakura Sushi na Mělníku!


ZAREZERVOVAT SI STŮL



Všechny články z našeho sushi blogu: