Sakura Sushi
Znáte rozdíly mezi asijskými nudlovými pokrmy?


Blog: 5. 7. 2022

Přijdete do krásné útulné asijské restaurace, otevřete jídelní lístek a uvidíte množství jídel s exotickými názvy. Co s tím? Občas se setkáte i s obrázky jídel a jejich složením, ale stejně nevíte, jak výsledné jídlo chutná, a co od něj můžete čekat. Připravili jsme proto přehled a vysvětlení jednotlivých jídel, abyste si je mohli objednávat bez obav.

cLYJdwRlJTu02SEdTToj0Qoq9kKrMGeYrgZpDV2HzinBeU6XXfHNea9PmH1lRnxJZ4WS4T_za5nmXxXsLlk0Gk-3KvAI_PDCEGnct0V8SN8tVcNPl6YKQTzrOtu70L0cggy3jhd7WLwJ0u3knQ

Druhy nudlí používané v asijských jídlech

Aby byly vaše znalosti kompletní, tak si pro začátek shrneme, jaké nudle můžete v asijské kuchyni potkat.

Udon

Silné pšeničné nudle, v Japonsku je často nalezneme v hlavních jídlech i polévkách. Nudle se jí v horké i studené úpravě.

Ramen

Původní typicky zvlněné tenčí čínské nudle si v Japonsku tak oblíbili, že se podle nich jmenuje i pokrm. Tyto nudle jsou vyráběné z pšenice a vajíček.

Rýžové nudle

Typické ploché nebo kulaté bílé nudle z rýžového základu tvoří nedílnou součást mnoha asijských jídel. 

Skleněné nudle

Jako skleněné se označují nudle, které po přípravě nemají téměř žádnou barvu. Oblíbené jsou hlavně v Číně, používají se na restování, do polévek i do závitků. Jejich bezbarvost je především způsobena tím, že se jedná téměř kompletně o škrob.

Soba

Tyto nudle se vyrábí z pohanky a pochází z Japonska. Většinou jsou spíše tenké a dávají se do polévek a salátů.

jpSLGPhGTS40QSOdaUSyCQJJc2FzqMgKua3myw9BzbPDnsn5gqzFfGHbjiK5jBs264eYYn7ySrJ-28_2PrRp5vIKPvkcXEJLPNLqIlRb6_svUD8ElWZZEHgsK28iTS8TbBfAKIuDfNvunNbYSQ

Specifika jednotlivých nudlových pokrmů

Nyní tedy již víte, jaké nudle se mohou používat v asijské kuchyni. Nyní si vysvětlíme, čím se liší jednotlivá jídla, od polévek po saláty.

Ramen

Tradiční japonský polévkový pokrm ramen můžete znát z mnoha filmů či seriálů. Nazývá se podle ramen nudlí, které kromě silného vývaru tvoří jeho základ. K němu se dále přidává vepřové maso, houby enoki, jarní cibulka a nakládané vejce. Jedná se o plnohodnotný oběd plný chutí.

V Japonsku je ramen vnímán jako forma rychlého občerstvení. V některých restauracích vám mohou ramen nudle přizpůsobit na míru vašim požadavkům.

Pho Bo

Pho Bo pochází původně ze severního Vietnamu a rozšířil se do světa po občanské válce. Jedná se o pořádný hovězí vývar (vietnamsky phở) s nudlemi, hovězím masem (bò) a voňavými bylinkami. Někdo si do něj rád přidává i chilli. Porce této polévky jsou tak velké, že jsou vlastně hlavních chodem. Může se také podávat s kuřecím (gà) nebo jiným masem či s tofu.

Udon variace

Tlusté udon nudle jsou velmi syté a podle přívlastku poznáte, co k nim dostanete (kari, hovězí, tempura…). Mezi velmi oblíbený pokrm patří zejména hovězí udon. Jak už název napovídá, podávají se tyto nudle s hovězím masem, a navíc také s restovanou zeleninou. 

Hovězí udon se může podávat buď ve formě polévky nebo s omáčkou. Zajímavostí je, že Japonci nudle srkají. Skrání údajně rozvíjí chutě a pomáhá ochladit nudle, než se dostanou do úst.

FHUrUGpjO6tKqc4Q1X2_XQYGvSEtnomj6_3KTIMobsyna9lFo0pA4ruNaAuov7V18skuarwMzHyoMUUal6bhzvqcu2xHGDHWCLcLCY5-9h4N9JXAIUx_kwzLWuDNmbgd9VGDk_YvrX8-hZaVqA

Pad Thai Kung

Oblíbené pouliční jídlo v Thajsku je světově proslulé Pad Thai. Pad Thai obsahuje rýžové nudle, kuřecí maso, vejce, tofu, klíčky, jarní cibulku, arašídy a mnohé další ingredience podle fantazie kuchaře nebo konkrétní restaurace. Pokud máte rádi krevety, pak určitě vyzkoušejte Pad Thai Kung, ve kterém krevety nahrazují kuřecí maso.

Pokrm Pad Thai údajně vznikl jako prvek určený pro budování thajské národnosti v roce 1 930 nebo během druhé světové války jako propagace ke snížení spotřeby rýže a zvýšení spotřeby nudlí a stalo se tak národním jídlem.

Bun Bo Nam Bo

Vietnamsky psáno bún bò nam bộ má v sobě takové množství zeleniny, že je vnímán spíše jako salát s nudlemi. Fakticky se totiž jedná o velkou porci zeleniny, klíčků, nudlí završenou masem (hovězím nebo někdy i kuřecím), bylinkami, praženými arašídy a smaženou cibulkou. 

Vyzkoušejte si do něj přidat pár chilli papriček, nakládaný česnek a zakápněte citronem. Chuť Bun Bo Nam Bo pak bude ještě zajímavější. Jedná se o tradiční vietnamské jídlo a název se odvozuje od tamní oblasti Nam Bo, ačkoliv o opravdovém původu jídla se vedou spory.

Ať se nyní rozhodnete vyzkoušet jakýkoliv z výše zmíněných pokrmů, nyní již budete vědět, co od něj můžete očekávat. Osobně jednotlivá jídla skutečně doporučujeme vyzkoušet. Uvidíte, že vás osloví.

Dostali jste při čtení článku chuť na autentické sushi, ramen nebo maso teriyaki?
Navštivte nás v restauraci Sakura Sushi na Mělníku!


ZAREZERVOVAT SI STŮL



Všechny články z našeho sushi blogu: